Αξιολόγηση στη Μύκονο
20/07/2016
Χανιά
21/07/2016

16380591 - the acropolis at night

 Αθήνα

Λίγα λόγια …

Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, έχει μια τεράστια ιστορία, η οποία χρονολογείται από τον πρώτο οικισμό της νεολιθικής εποχής. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. (ο «Χρυσός Αιώνας του Περικλή»), η πόλη έζησε ένδοξες εποχές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χτίστηκε ο Παρθενώνας, αναπτύχθηκε η Φιλοσοφία, το Θέατρο και όλες οι τέχνες έφτασαν στην αιχμή τους. Με την πάροδο των ετών, πολλοί κατακτητές κατέλαβαν την Αθήνα. Το 1834, η πόλη ανακηρύχθηκε ως πρωτεύουσα της Ελλάδας και στη σύγχρονη εποχή, η πόλη έχει εξελιχθεί ως μια ελκυστική σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Η ιστορική πόλη της Αθήνας ξεκινά στο ναό του Ολυμπίου Διός (6ος αι. Π.Χ.), έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας που βρίσκεται κοντά στην Πύλη του Αδριανού (131 μ.Χ.). Η Αψίδα αποτελεί τη συμβολική είσοδο της πόλης. Περπατώντας κατά μήκος της οδού Διονύσου Αρεοπαγίτου συναντάτε το αρχαίο θέατρο του Διονύσου (5ος αι. Π.Χ.), όπου παρουσιάστηκαν τα περισσότερα από τα έργα του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Αριστοφάνη.

Συνεχίζοντας την περιήγησή του, ο επισκέπτης θα φτάσει στα ερείπια του Ασκληπιείου (5ος αι. Π.Χ.) και τη Στοά του Ευμένους (2ος αι. Π.Χ.) και από εκεί στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, που χτίστηκε το 161 μ.Χ. και στο οποίο πραγματοποιούνται οι παραστάσεις διεθνούς κύρους του Φεστιβάλ Αθηνών. Από εκεί, μπορείτε να ανεβείτε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου θα δείτε τα πιο σημαντικά αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης και αρχιτεκτονικής, όπως ο ναός του Παρθενώνα. Εξίσου σημαντικά είναι τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο. Επιπλέον, από την Ακρόπολη ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια καταπληκτική θέα της πόλης, η οποία φτάνει έως τη θάλασσα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται 300 μέτρα μακριά από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Στεγάζει μια ποικιλία από ανεκτίμητα ευρήματα που αντιπροσωπεύουν όλη την ιστορία της αρχαίας και κλασσικής περιόδου της πόλης.

Κατεβαίνοντας από την Ακρόπολη θα φτάσετε στον Άρειο Πάγο, το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου. Απέναντι, βρίσκεται ο λόφος του Φιλοπάππου, με τα όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια του. Περπατώντας κατά μήκος του πεζόδρομου θα φτάσετε στην Αρχαία Αγορά, που ήταν το εμπορικό, πολιτικό, δημόσιο και στρατιωτικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Από εκεί, μέσω της οδού Ερμού, θα φτάσετε στον Κεραμεικό, και στο ομώνυμο μουσείο, με τις επιτύμβιες στήλες και τα γλυπτά.

Η Πλάκα, η περιοχή που κατοικείται από την αρχαιότητα, αφού αναπτύχθηκε γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς, είναι η πιο γνωστή γειτονιά του ιστορικού κέντρου της πόλης με τα δαιδαλώδη χαρακτηριστικά σοκάκια της. Εκεί θα συναντήσετε τα Αναφιώτικα, μια αθηναϊκή γειτονιά, η οποία είναι χτισμένη με βάση την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Θα δείτε τα αρχαία μνημεία, όπως το Μνημείο του Λυσικράτη, την Ρωμαϊκή Αγορά με τον περίφημο «Πύργο των Αέρηδων” (1ος αι. Π.Χ.) και τη Βιβλιοθήκης του Αδριανού (132 μ.Χ.), μια ποικιλία από μικρές και μεγάλες εκκλησίες, αληθινά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής, όπως επίσης και τα απομεινάρια της Οθωμανικής περιόδου (Τζαμί Τζισταράκη, το χαμάμ κοντά στον Πύργο των Ανέμων, τη μουσουλμανική σχολή, κ.λπ).

Μετά την Πλάκα, σειρά έχει το Μοναστηράκι, μια χαρακτηριστική περιοχή με στενά δρομάκια και μικρά κτίρια, στην οποία βρίσκεται η παραδοσιακή υπαίθρια αγορά της πόλης. Εκεί κοντά βρίσκεται η περιοχή του Ψυρρή, μια παραδοσιακή γειτονιά η οποία κατά τη διάρκεια των ετών, έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο πολυσύχναστες της Αθήνας, λόγω της έντονης νυχτερινής ζωής της, με μπαρ, ταβέρνες, ουζερί, και κλαμπ.

Από εκεί ξεκινάει το εμπορικό κέντρο που εκτείνεται σε ολόκληρη την οδό Ερμού με ατελείωτα καταστήματα όλων των ειδών. Όλοι οι διεθνείς οίκοι έχουν παρουσία στην οδό Ερμού. Στα δυτικά βρίσκεται η οδός Αθηνάς, όπου είναι συγκεντρωμένο το εμπόριο τροφίμων. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτίρια, όπως το Δημαρχείο, η Δημοτική Αγορά (όπου βρίσκονται τα χαρακτηριστικά υπαίθρια καταστήματα, γεμάτα με κρεατικά, ψάρια και λαχανικά) και η πλατεία Κοτζιά με τα πρώτα κτίρια των ελληνικών τραπεζών.

Επίσης, το ιστορικό κέντρο της πόλης αγκαλιάζει τις γραφικές γειτονιές του Μακρυγιάννη, το Θησείο, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, καθώς και την περιοχή του Γκαζιού, με το πρώην εργοστάσιο αερίου να έχει πλέον μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Το Σύνταγμα και η Ομόνοια είναι οι κύριες κεντρικές πλατείες της πόλης οι οποίες συνδέονται μέσω των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου). Στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και μπροστά του βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το οποίο φυλάσσεται από τους Εύζωνες με την παραδοσιακή φορεσιά. Από εκεί ξεκινά ο Εθνικός Κήπος. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εντυπωσιακό Ζάππειο Μέγαρο (1874-1888), ενώ ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει προς το Προεδρικό Μέγαρο (1897) και στη συνέχεια στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας.

Κατεβαίνουνε στην Πλατεία Ομονοίας από την οποία ξεκινά η οδός Πατησίων, μια μακριά λεωφόρος με ενδιαφέροντα κτίρια. Ανάμεσα τους συναντάμε τα Νεοκλασικά αρχοντικά της Πολυτεχνικής Σχολής και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί θησαυρούς από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία μουσεία του κόσμου.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο της Αθήνας που πρέπει να επισκεφθείτε είναι ο λόφος του Λυκαβηττού. Από την κορυφή του μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται η περιοχή του Κολωνακίου, μια από τις σύγχρονες γειτονιές της Αθήνας. Εκεί θα βρείτε καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και όλες τις εταιρείες της υψηλής ραπτικής. Η λεωφόρος Βασίλης Σοφίας που συνορεύει με την περιοχή του Κολωνακίου είναι ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς δρόμους της Αθήνας με όμορφα κτίρια, μουσεία (Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη) και χώρους πρασίνου.

Αξιοθέατα και Δραστηριότητες

Μουσείο της Ακρόπολης: Χτίστηκε το 2009 και φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από συλλογές που εκτείνονται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο, υπάρχουν ευρήματα από τα ιερά στις πλαγιές της Ακρόπολης, η «Αίθουσα των Αρχαϊκών» στον πρώτο όροφο όπου στεγάζονται τα γλυπτά και τα αφιερώματα. Τέλος, στον τρίτο όροφο βρίσκεται η «Αίθουσα του Παρθενώνα».
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τέχνη και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να φιλοξενήσει αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει την ιστορική, πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία όλων αυτών των αρχαιοτήτων.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ιδρύθηκε το 1986, και είναι αφιερωμένο στην προώθηση των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου με έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.
Μουσείο Μπενάκη: Λειτουργεί από το 1974 και φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία συλλογών, όπως ιστορικά αρχεία, ελαιογραφίες, κεραμικά, υφαντά, ξυλόγλυπτα και πολλά άλλα.
Βυζαντινό Μουσείο: Παρουσιάζει κυρίως θρησκευτικά αντικείμενα της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής και μεταβυζαντινής περιόδου.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο Φιξ. Καλύπτει ένα φάσμα τομέων, όπως πίνακες σύγχρονης ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο, νέα αρχιτεκτονική των μέσων ενημέρωσης και βιομηχανικό σχέδιο.
Πολεμικό Μουσείο: Ιδρύθηκε το 1975 και καλύπτει την ιστορία του πολέμου παρουσιάζοντας όπλα και αντικείμενα του ελληνικού στρατού, αλλά και αντικείμενα από την αρχαία Κίνα και την Ιαπωνία.
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού: Χτίστηκε το 161 μ.Χ. από τον Ηρώδη τον Αττικό και χρησιμοποιήθηκε για μουσικές εκδηλώσεις. Διαθέτει χωρητικότητα 5.000 θέσεων και από το 1950 φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αθηνών με ελληνικές και διεθνείς παραστάσεις.
Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη: Ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες σε όλους τους πολέμους. Βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και φυλάσσεται από τους Εύζωνες (μονάδα του Ελληνικού στρατού) της Προεδρικής Φρουράς.
Παλαιά Βουλή: Στέγασε το Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταξύ 1875 και 1932. Σήμερα φιλοξενεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Γαστρονομία-ποτά
Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης όπου θα βρείτε πλήθος εστιατορίων και fast foods είναι η πλατεία Συντάγματος. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το γεύμα του με θέα το αστικό τοπίο της Αθήνας. Επίσης, στο Κολωνάκι, θα βρείτε κομψά εστιατόρια, μπιστρό και εστιατόρια με διεθνείς κουζίνες, καθώς και πολλά άλλα μέρη για να φάτε και να χαλαρώσετε.

Στην Πλάκα, στο Θησείο, στου Ψυρρή και στο Μοναστηράκι, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες για να απολαύσετε παραδοσιακό ελληνικό φαγητό συνοδεύοντας το με το “εθνικό ποτό της Ελλάδας”, το ούζο. Η πλειοψηφία των χώρων βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και σε κάποια από αυτά θα ακούσετε παραδοσιακή ελληνική μουσική (λαϊκά, ρεμπέτικα, έντεχνα). Στον Κεραμεικό και στο Γκάζι υπάρχουν πολλά κομψά, μοντέρνα και έθνικ εστιατόρια. Αν θέλετε να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι ημέρας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Πειραιά, μια περιοχή με πολλές ταβέρνες. Απολαύστε την ποικιλία από εστιατόρια και την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, η οποία είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Ψώνια
Η πόλη της Αθήνας έχει περισσότερα από 2.500 καταστήματα που πωλούν διάφορα είδη προϊόντων, όπως τοπικά βότανα, κοσμήματα κ.λπ, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πεζόδρομους διευκολύνοντας τις αγορές σας.
Πολλά και γνωστά κοσμηματοπωλεία θα βρείτε κυρίως στο Σύνταγμα και το Κολωνάκι. Εκεί θα συναντήσετε μεγάλες συλλογές από αντίγραφα κοσμημάτων της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και παραδοσιακά και σύγχρονα κομμάτια.
Αν θέλετε να δείτε διάφορα χαρακτηριστικά σχέδια κοσμημάτων μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Κοσμημάτων “Ηλία Λαλαούνη”. Οι συλλογές του παρουσιάζουν την ιστορία του Ελληνικού κοσμήματος που επηρεάστηκε από την τέχνη και την αρχιτεκτονική διαφορετικών πολιτισμών.

Στην περιοχή του Συντάγματος υπάρχουν έμποροι γούνας που πωλούν παλτά, σακάκια και καπέλα, ενώ δεν λείπουν τα αναμνηστικά και τα χειροποίητα αντικείμενα. Χάλκινα σκεύη, αντικείμενα από πηλό και κεραμικά είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε στη γειτονιά του Αμαρουσίου. Στην οδό Ερμού και στην Πλατεία Κολωνακίου μπορείτε να αγοράσετε μάλλινα και βαμβακερά πουλόβερ άριστης ποιότητας καθώς και δερμάτινα ρούχα και παπούτσια.

Τέλος, μια τεράστια ποικιλία από αντίκες, υπάρχει σε διάφορα καταστήματα του Κολωνακίου, στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι.

Νυχτερινή ζωή
Η Αθήνα είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα και τον τρόπο ζωής. Οι πιο διάσημες περιοχές για διασκέδαση είναι: το Γκάζι, του Ψυρρή, το Μοναστηράκι, το Θησείο και το Κολωνάκι. Στην περιοχή της Πλάκας θα βρείτε αρκετά εστιατόρια με παραδοσιακές ελληνικές βραδιές στα οποία μπορείτε να ακούσετε όλα τα είδη της μουσικής από ελληνική, ροκ και εθνικ μέχρι Λάτινν, ποπ και τζαζ.

Μια άλλη περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά κλαμπ και καφετέριες είναι το Γκάζι. Πρόκειται για μια από τις πιο trendy γειτονιές της Αθήνας για νυχτερινή ζωή. Η Πλάκα και το Μοναστηράκι, είναι επίσης πολύ γνωστές γειτονιές και πολύ δημοφιλείς στους επισκέπτες, με αμέτρητες καφετέριες και μπαρ.

Στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης όπως και την πλατεία Κολοκοτρώνη θα βρείτε μοντέρνες καφετέριες, εναλλακτικά μπαράκια, αλλά και μπυραρίες. Είναι δύο από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης της πόλης. Εάν πάλι, επιθυμείτε να ζήσετε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης, σας προτείνουμε να περάσετε τη νύχτα σας σε ένα κλαμπ με ζωντανή ελληνική μουσική. Πολλά και γνωστά μαγαζιά θα βρείτε κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην Ιερά Οδό και στην οδό Πειραιώς στο Γκάζι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η διασκέδαση μεταφέρεται πιο Νότια στη λεωφόρο Ποσειδώνος και στις παράκτιες πόλεις της Γλυφάδας, της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Το Κολωνάκι είναι ένας προορισμός για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν ένα ευχάριστο δείπνο ή για τους επαγγελματίες που θέλουν να δροσιστούν με ένα κοκτέιλ μετά από μια δύσκολη ημέρα στο γραφείο.

Τα Εξάρχεια με το μποέμικο στιλ τους, είναι περιοχή κυρίως για καλλιτέχνες και φοιτητές.

Όπως κι ας σας αρέσει να διασκεδάζετε, στην Αθήνα θα βρείτε κάτι που να καλύπτει τα γούστα σας. Βγείτε λοιπόν έξω και ανακαλύψτε τη νυχτερινή Αθήνα.

Προτείνεται ιδιαίτερα για διακοπές που σχετίζονται με:

Θρησκεία
Οι Έλληνες πάντα πίστευαν σε μια υπέρτατη θεϊκή δύναμη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θεών. Ο εκχριστιανισμός των αρχαίων Αθηναίων άρχισε κατά την εποχή του Αποστόλου Παύλου (1ο αιώνα μ.Χ.). Αρκετοί αρχαίοι ναοί μετατράπηκαν πρώτα σε χριστιανικές εκκλησίες και από τον πέμπτο αιώνα χτίστηκαν ορισμένες βασιλικές, τα ερείπια των οποίων μπορούν να βρεθούν σε όλη την Αττική. Με το πέρασμα τον αιώνων, σε όλη την Ελλάδα, έχουν χτιστεί αμέτρητες εκκλησίες και εκκλησάκια.

Η πλειοψηφία των εκκλησιών και των μοναστηριών της Βυζαντινής εποχής χτίστηκε στην Αναγέννηση των Γραμμάτων. Η Καπνικαρέα, η Παντάνασσα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, οι Άγιοι Θεόδωροι, ο Άγιος Ελευθέριος, οι Αγίοι Ασώματοι και οι Μονή Δαφνίου, Καισαριανής και Αστερίου στέκονται ακόμα ανέπαφοι στο πέρασμα των αιώνων.

Οικογένεια
Γύρω και μέσα στην Αθήνα, υπάρχουν πάρα πολλά σημεία, που παρέχουν ψυχαγωγία για τα παιδιά, καθώς και για όλη την οικογένεια. Ο Εθνικός Κήπος στο κέντρο της πόλης, είναι ένα τέτοιο μέρος όπου μπορείτε να βρείτε ένα ευχάριστο καταφύγιο, γεμάτο με λουλούδια, λιμνούλες, ένα μικρό ζωολογικό κήπο και παιδικές χαρές. Μπορείτε να περάσετε μερικές ευχάριστες ώρες περπατώντας κάτω από τα δέντρα, απολαμβάνοντας τη σκιά.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης στην περιοχή του Ρέντη βρίσκεται το μεγαλύτερο πάρκο περιπέτειας και διασκέδασης στην Ελλάδα, το Allou Fun Park. Στο βόρειο προάστιο του Αμαρουσίου θα συναντήσετε το Fantasy Land, το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας για παιδιά. Επίσης, στα δυτικά της Αθήνας βρίσκεται ένα τεράστιο υδάτινο πάρκο, το Copa Copana με πολλές ανέσεις και δραστηριότητες για να απολαύσουν τα παιδιά και οι μεγάλοι.

Παραλίες
Παρόλο που η Αθήνα είναι κυρίως γνωστή για τα μνημεία και τα αξιοθέατά της, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από όμορφες παραλίες στη νότια και τη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου της Αττικής. Σε όλη την ακτογραμμή από τη Γλυφάδα έως το ακρωτήριο Σούνιο θα βρείτε καλά οργανωμένες παραλίες. Μερικές από αυτές είναι:

Η Βουλιαγμένη, μια από τις καλύτερα οργανωμένες παραλίες με μια μεγάλη ποικιλία από ανέσεις και ευκολίες.

Η Βάρκιζα, μια από τις λιγότερο πολυσύχναστες παραλίες, επίσης, με εγκαταστάσεις, όπως μπαρ, γήπεδα βόλεϊ και χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά.

Η Παραλία Σχοινιά: Βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης με γαλαζοπράσινα νερά και πολλές εγκαταστάσεις.

Γκολφ
Το Γκολφ της Γλυφάδας προσφέρει θέα προς τα νησιά του Σαρωνικού Κόλπου και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, κλείνοντας μόνο για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Αθλητισμός
Τα πιο σημαντικά πρόσφατα αθλητικά γεγονότα που φιλοξένησε η σύγχρονη πόλη της Αθήνας, ήταν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Η πόλη της Αθήνας προσφέρει πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις και μια μεγάλη ποικιλία από υπαίθρια αθλήματα στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε. Ιστιοπλοΐα, μπιτς βόλεϊ, πεζοπορία, θαλάσσιο σκι είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον, στην Αθήνα φιλοξενούνται δύο ετήσια αθλητικά γεγονότα: ο Γύρος της Αθήνας και ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας. Στις δύο αυτές εκδηλώσεις, συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών που προωθούν το “ευ αγωνίζεσθαι”.

Το υπέροχο καλοκαιρινό κλίμα της πόλης είναι ιδανικό για τους λάτρεις του θαλάσσιου αθλητισμού. Τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα προσφέρονται πάμπολλες δραστηριότητες για όσους αγαπούν τον αθλητισμό, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία-ιππασία, η ορεινή ποδηλασία κ.λπ.

Θαλάσσια Σπορ
Υπάρχουν πολλά θαλάσσια σπορ που μπορείτε να κάνετε στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το θαλάσσιο σκι ή η ιστιοπλοΐα. Σχεδόν όλες οι κοντινές παραλίες είναι οργανωμένες και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και σχολές. Δημοφιλείς παραλίες για να μάθετε ή να εξασκηθείτε στο θαλάσσιο σκι είναι η παραλίες της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας.

Καταδύσεις
Στη χερσόνησο της Αττικής θα βρείτε πολλά κέντρα καταδύσεων τα οποία προσφέρουν υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και πολύ καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Σχεδόν όλα τα κέντρα λειτουργούν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους προσφέροντάς σας τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά τη μαγεία του βυθού.

Ιστιοπλοϊα & Ιστιοσανίδα
Η ιστιοσανίδα είναι ένα θεαματικό και συνάμα απαιτητικό άθλημα. Από το 1985 έχει καθιερωθεί ως Ολυμπιακό αγώνισμα, ενώ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διεξάγονται διεθνείς επαγγελματικοί αγώνες. Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ιδανικές και ως εκ τούτου η δημοτικότητα του αθλήματος έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν σε όλες τις παραλίες της Αττικής μπορείτε να εξασκηθείτε στην ιστιοσανίδα. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι: Βάρκιζα, Ανάβυσσος, Λαύριο, Λούτσα, Σχοινιάς (Μαραθώνας), Ραφήνα, και Γαλάζια Ακτή (Μαραθώνας).

Εκπαίδευση
Η Αθήνα αποτελεί έναν κορυφαίο προορισμός για εκπαιδευτικούς σκοπούς, κυρίως λόγω της αρχαίας ιστορίας της. Στους πάμπολλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, αλλά και έξω από αυτή, υπάρχουν αμέτρητα μνημεία και μουσεία που αποκαλύπτουν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας.

Μερικοί από τους κορυφαίους προορισμούς αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας είναι ο Παρθενώνας που δεσπόζει πάνω από την πόλη, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Πολεμικό Μουσείο, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η Παλιά Βουλή.